Archiwum UG Joniec Wizyta studyjna do inkubatora kuchennego

  Urząd Gminy Joniec

Szanowni Państwo

Lokalna Grupa Działania zaprasza do udziału w wizycie studyjnej mającej na celu poznanie w praktyce zasad funkcjonowania inkubatora kuchennego. Wyjazd odbędzie się w dniach 13 - 14 września 2016 roku. Gościć nas będzie LGD Gościniec 4 Żywiołów z Małopolski, która zaprezentuje nam projekty oraz miejsca związane z przetwarzaniem, promocją i sprzedażą produktów lokalnych, które powstały w ramach projektu „Produkt Lokalny Małopolska - rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”.

Inkubator kuchenny jest miejscem przeznaczonym dla drobnych przetwórców produktów rolnych, firm cateringowych oraz rolników, którzy mogą przygotować i przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych i przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pomieszczeniach. Może też służyć przechowywaniu produktów. Z inkubatora mogłyby korzystać także osoby indywidualne, np. wczasowicze, chcący przygotować przetwory. Inkubator przetwórstwa lokalnego może zatrudniać specjalistów, aby służyli pomocą od strony prawnej, technologicznej, marketingowej, może też być wyposażony w narzędzia informatyczne potrzebne do sprzedaży i dystrybucji produktów rolnych. Więcej informacji na ten temat pozyskacie Państwo podczas wizyty studyjnej.

W wyniku prowadzonych konsultacji z mieszkańcami, zgłoszono potrzebę uruchomienia inkubatora kuchennego na naszym terenie. Dlatego uwzględniliśmy w naszej strategii środki na jego utworzenie. Zrealizowanie tego projektu może także dać pracę mieszkańcom, lepiej wykorzystać zasoby lokalne, a wyprodukowane produkty mogą stać się wizytówką naszego obszaru. Dlatego wszystkich tych, którzy są zainteresowani utworzeniem inkubatora lub projektami mającymi na celu promocję i sprzedaż produktów lokalnych, serdecznie zapraszamy do udziału w wizycie studyjnej. Udział w wyjeździe do Inkubatora Kuchennego jest bezpłatny, z Państwa strony oczekujemy tylko na symboliczne wpłaty w wysokości 50 zł na pokrycie dodatkowych atrakcji.

Ilość miejsc jest ograniczona. Prosimy o potwierdzenie uczestnictwa do 31 sierpnia br., mailem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub osobiście w biurze LGD - Przyjazne Mazowsze, o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń. W załączeniu program wizyty.

Małgorzata Najechalska

Prezes Zarządu   

Rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o inkubator kuchenny oraz system marketingu i sprzedaży produktów rolnych

         Wizyta studyjna LGD - Przyjazne Mazowsze do Gościńca 4 Żywiołów

                                           13 - 14 wrzesień 2016 roku

Program

I dzień - 13 września 2016 roku

6.00 - zbiórka uczestników przed Hotelem Poświętne, ul H. Sienkiewicza 11

6.15 - wyjazd

14.00 - Przyjazd do Lanckorony

14.30 - 17.00 zajęcia merytoryczne

  • Prezentacja miejsc związanych z promocją i sprzedażą produktów
    lokalnych – Renata Bukowska- Prezes LGD - Przejazd pętlą;
  • Rola Inkubatora kuchennego w projekcie „Produkt Lokalny Małopolska – rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”- Renata Bukowska -
  • Wizyta w kuchni szkoleniowo- produkcyjnej w Świnnej Porębie - pokaz produkcji pierogów + degustacja SG – Maciej Szymanowski + producenci Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca”
  • Procesy technologiczne w kuchni produkcyjnej w Świnnej Porębie - prezentacja multimedialna
  • Prezentacja oferty Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca” - Renata Bukowska- Prezes LGD.

 17.00 - Obiadokolacja

18.00 - Wyjazd do Krakowa

II dzień - 14 września 2016 roku

8.00 - 9.00 Śniadanie

9.00 - 10.30   „Inkubatory kuchenne – co to jest? Po co się je organizuje? Zagraniczne przykłady inkubatorów kuchennych”.
                       Model funkcjonowania inkubatora kuchennego w Zakrzowie — K. Kwatera- doradca.

10.30 - 12.00 Zwiedzanie inkubatora kuchennego oraz warsztaty i pokaz wykonania soków
i dżemów przez Spółdzielnię Socjalną „Smaki Gościńca”- Maciej Szymanowski- główny technolog żywności. W trakcie przerwa kawowa.

12.00 - 14.00 Organizacja inkubatora kuchennego

  • Aspekty bezpieczeństwa żywności (proces uzyskania zezwoleń, regulaminy itp.)
  • Aspekty prawne i organizacyjne kuchni (formalna strona funkcjonowania)
  • Aspekty technologiczne (urządzenia, projektowanie itp.)
  • Aspekty ekonomiczne (jak zapewnić trwałość).

Odpowiedzi na pytania, dyskusja

14.00 Obiad

15.00 Zakończenie wizyty studyjnej i powrót do Płońska

 

                              

Archiwum UG Joniec