Nasza Gmina
Informator gminy
Samorząd Gminy
Szanowni Państwo
Lokalna Grupa Działania zaprasza do udziału w wizycie studyjnej mającej na celu poznanie w praktyce zasad funkcjonowania inkubatora kuchennego. Wyjazd odbędzie się w dniach 13 - 14 września 2016 roku. Gościć nas będzie LGD Gościniec 4 Żywiołów z Małopolski, która zaprezentuje nam projekty oraz miejsca związane z przetwarzaniem, promocją i sprzedażą produktów lokalnych, które powstały w ramach projektu „Produkt Lokalny Małopolska - rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”.
Inkubator kuchenny jest miejscem przeznaczonym dla drobnych przetwórców produktów rolnych, firm cateringowych oraz rolników, którzy mogą przygotować i przetwarzać swoje produkty w dobrze wyposażonych i przygotowanych do tego celu, zgodnie z obowiązującymi przepisami, pomieszczeniach. Może też służyć przechowywaniu produktów. Z inkubatora mogłyby korzystać także osoby indywidualne, np. wczasowicze, chcący przygotować przetwory. Inkubator przetwórstwa lokalnego może zatrudniać specjalistów, aby służyli pomocą od strony prawnej, technologicznej, marketingowej, może też być wyposażony w narzędzia informatyczne potrzebne do sprzedaży i dystrybucji produktów rolnych. Więcej informacji na ten temat pozyskacie Państwo podczas wizyty studyjnej.
W wyniku prowadzonych konsultacji z mieszkańcami, zgłoszono potrzebę uruchomienia inkubatora kuchennego na naszym terenie. Dlatego uwzględniliśmy w naszej strategii środki na jego utworzenie. Zrealizowanie tego projektu może także dać pracę mieszkańcom, lepiej wykorzystać zasoby lokalne, a wyprodukowane produkty mogą stać się wizytówką naszego obszaru. Dlatego wszystkich tych, którzy są zainteresowani utworzeniem inkubatora lub projektami mającymi na celu promocję i sprzedaż produktów lokalnych, serdecznie zapraszamy do udziału w wizycie studyjnej. Udział w wyjeździe do Inkubatora Kuchennego jest bezpłatny, z Państwa strony oczekujemy tylko na symboliczne wpłaty w wysokości 50 zł na pokrycie dodatkowych atrakcji.
Ilość miejsc jest ograniczona. Prosimy o potwierdzenie uczestnictwa do 31 sierpnia br., mailem Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub osobiście w biurze LGD - Przyjazne Mazowsze, o zakwalifikowaniu decyduje kolejność zgłoszeń. W załączeniu program wizyty.
Małgorzata Najechalska
Prezes Zarządu
Rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o inkubator kuchenny oraz system marketingu i sprzedaży produktów rolnych
Wizyta studyjna LGD - Przyjazne Mazowsze do Gościńca 4 Żywiołów
13 - 14 wrzesień 2016 roku
Program
I dzień - 13 września 2016 roku
6.00 - zbiórka uczestników przed Hotelem Poświętne, ul H. Sienkiewicza 11
6.15 - wyjazd
14.00 - Przyjazd do Lanckorony
14.30 - 17.00 zajęcia merytoryczne
- Prezentacja miejsc związanych z promocją i sprzedażą produktów
lokalnych – Renata Bukowska- Prezes LGD - Przejazd pętlą; - Rola Inkubatora kuchennego w projekcie „Produkt Lokalny Małopolska – rozwój lokalnej przedsiębiorczości i przetwórstwa w oparciu o partnerską inicjatywę edukacji ekonomicznej mieszkańców oraz regionalny system marketingu produktów z Małopolski”- Renata Bukowska -
- Wizyta w kuchni szkoleniowo- produkcyjnej w Świnnej Porębie - pokaz produkcji pierogów + degustacja SG – Maciej Szymanowski + producenci Spółdzielnia Socjalna „Smaki Gościńca”
- Procesy technologiczne w kuchni produkcyjnej w Świnnej Porębie - prezentacja multimedialna
- Prezentacja oferty Spółdzielni Socjalnej „Smaki Gościńca” - Renata Bukowska- Prezes LGD.
17.00 - Obiadokolacja
18.00 - Wyjazd do Krakowa
II dzień - 14 września 2016 roku
8.00 - 9.00 Śniadanie
9.00 - 10.30 „Inkubatory kuchenne – co to jest? Po co się je organizuje? Zagraniczne przykłady inkubatorów kuchennych”.
Model funkcjonowania inkubatora kuchennego w Zakrzowie — K. Kwatera- doradca.
10.30 - 12.00 Zwiedzanie inkubatora kuchennego oraz warsztaty i pokaz wykonania soków
i dżemów przez Spółdzielnię Socjalną „Smaki Gościńca”- Maciej Szymanowski- główny technolog żywności. W trakcie przerwa kawowa.
12.00 - 14.00 Organizacja inkubatora kuchennego
- Aspekty bezpieczeństwa żywności (proces uzyskania zezwoleń, regulaminy itp.)
- Aspekty prawne i organizacyjne kuchni (formalna strona funkcjonowania)
- Aspekty technologiczne (urządzenia, projektowanie itp.)
- Aspekty ekonomiczne (jak zapewnić trwałość).
Odpowiedzi na pytania, dyskusja
14.00 Obiad
15.00 Zakończenie wizyty studyjnej i powrót do Płońska